Gå på kurs med din hund

Många nyblivna hundägare kan finna det onödigt att gå olika typer av hundkurser, men sanningen är att en hundkurs är både lärorik och rolig för er båda. Det har sällan någon betydelse om din hund kommer att fungera som jakthund, sällskapshund eller tävlingshund. Att skriva upp sig och delta i en lydnadskurs eller valpkurs är något som alla bör göra och är en mycket bra investering.

Det finns mängder med olika kurser att välja mellan som du kan anmäla dig och din hund till. Det vanligaste är att man börjar med en valpkurs och det finns goda anledningar till detta. Valpkursen är en mycket bra start som en första aktivitet. Här får valpen träna på att träffa nya människor och andra hundar, samtidigt som ni stärker ert band till varandra. För att din hund ska kunna bli social och fungera tillsammans med andra levande ting så är det viktigt att den får testa på detta tidigt i livet. Du kan bland annat vända dig till Svenska Brukshundklubben för att anmäla dig och valpen.

Kurser som hjälper hela livet

Många nöjer sig med att endast gå valpkursen och tränar därefter på egen hand. Andra vill dock fortsätta vidare och efter valpkursen kan det vara en god idé att testa på en grundlydnadskurs. I grundlydnadskursen får din hund lära sig de enklaste och mest grundläggande kommandon och ni tränar tillsammans med andra ekipage så väl som kunniga instruktörer. Den som väljer att gå en grundlydnadskurs brukar i många fall vilja fortsätta med mer specifikt inriktade kurser efter detta, t.ex. någon av alla de olika bruksgrenar som finns.

Hitta rätt kurs för er

Den som letar efter en hundkurs att anmäla sig själv och sin hund till kan vända sig till Svenska Brukshundklubben, men det finns även många fristående företag och privatpersoner som anordnar kurser på löpande band. Om du väljer Svenska Brukshundklubben kan du via hemsidan se vilka klubbar det finns i ditt närområde och på så sätt hitta en som passar dig. Det finns också möjlighet att kontakta en rasklubb. Det är inte helt omöjligt att det arrangeras specifika kurser för just din typ av ras.

Som tidigare nämnt kommer du också att kunna hitta fristående företag som väljer att anordna olika kurser för hundar och hundägare. Här är det dock viktigt att du är medveten om att kvaliteten på kursen kan vara väldigt varierande. I dagsläget så kan en privatperson kalla sig ”problemhundstränare” eller ”hundpsykolog” hur de själva önskar. Dessa är nämligen inga skyddade titlar. Väljer du ett enskilt företag eller en privatperson bör du därför vara lite extra uppmärksam och använd dig gärna av internet för att läsa recensioner och eventuella omdömen.

Det bästa är dock alltid att du ser till att kontrollera instruktörens erfarenhet så väl som utbildning. I samband med detta är det även en bra idé om du ser till att höra dig för om vilka inlärningsmetoder som instruktören kommer att använda sig av. Det är ingen annan än du som kan avgöra om du tycker att instruktören är tillräckligt kunnig och erfaren för att kunna leda den kurs som du har valt.