Kattpensionat – att tänka på

Det finns flera orsaker till att du kan vara i behov av att lämna iväg din katt till ett kattpensionat. Det kan till exempel handla om att du ska iväg på en resa och inte har någon som din katt kan vara hos, men det kan också handla om att du bara ska vara borta över en natt. I Sverige finns det ett flertal olika pensionat för katter dit du kan vända dig, men det finns en del saker som du bör tänka på innan.

Ett alltför vanligt missförstånd är att katter klarar sig så bra på egen hand att de också skulle kunna vara utan passning under en period, så är dock inte fallet. Katter är mycket sällskapliga djur som behöver ha någon hos sig och kan inte lämnas ensamma för länge. Det har ingen betydelse om din katt är en innekatt eller en utekatt, båda dessa katter tycker om att ha tillgång till sällskap. Visst är det inget problem om du bara ska vara borta under loppet av några timmar, men handlar det om att du ska vara borta över natten eller under flera dagar behöver du se till att ha en kattvakt. Här kan även ett kattpensionat vara till stor hjälp.

Hur fungerar ett kattpensionat?

Ett kattpensionat är ett mycket bra alternativ för den som ska iväg och som inte har möjlighet till kattvakt. På så sätt kan du försäkra dig om att din katt är i trygga händer under tiden som du är borta. Här är det viktigt att du väljer ett kattpensionat som du verkligen känner dig trygg med. I Sverige får inte vem som helst starta upp ett kattpensionat, utan först måste man se till att få ett godkännande för att få sätta igång en verksamhet av detta slag.

Hur ett kattpensionat fungerar kan vara mycket varierande. Alla har sitt eget tillvägagångssätt och egna scheman som följs. Det vanligaste är dock att kattpensionat tar betalt per dag/natt och då får din katt även tillgång till ett alldeles eget litet utrymme att vistas på. Orsaken till varför man inte ”blandar” katterna med varandra är helt enkelt för att minska risken för att katterna sprider sjukdomar.

Ett kattpensionat ska sträva efter att ge din katt en så normal vardag som möjligt. Det betyder att de matrutiner som din katt har kommer att bibehållas i den mån som det går och de djur som vill umgås ska ha möjlighet till detta. När du letar runt efter bra kattpensionat är det viktigt att du pratar med personalen för att se om det finns möjlighet att tillgodose de behov som just din katt har. Skulle det vara så att du känner att kattpensionatet inte riktigt arbetar på ett sätt som du känner dig bekväm med rekommenderar vi att du väljer ett annat.