Sätta hunden på hunddagis – Att tänka på

Har du skaffat dig en hund eller har du kanske precis bytt arbete och nu behöver någonstans att ha hunden under tiden du arbetar? Det finns många olika anledningar till varför man väljer att sätta sin hund på hunddagis. Runt om i Sverige finns det ett flertal hunddagis som du kan använda dig av när du är i behov av en plats för din hund under dagar, men det finns mycket att tänka på. Innan du sätter din hund på hunddagis behöver du se till att du har koll på hur ett dagis för hundar fungerar, samt att du kontrollerar så att du väljer en seriös och professionell verksamhet.

När du sätter din hund på ett hunddagis behöver du ha en plan B redo. Orsaken till detta är helt enkelt för att det inte är alla hundar som faktiskt trivs i denna typ av miljö. Var därför försiktig med att ha hunddagis som det enda alternativet. Det är omöjligt för dig att veta i förväg om det kommer att gå bra eller inte.

Hitta en dagisplats

Det absolut första du ska göra är att ringa runt och leta efter hunddagis i ditt område. Här är det viktigt att du är ute i god tid, speciellt om du bor i en större stad som t.ex. Stockholm, där trycket på hunddagis är väldigt hårt. Lyssna efter vad de olika företagen kan erbjuda dig och hunden och kontrollera saker så som försäkringar, utbildad personal m.m. Du ska lämna iväg din hund en eller flera dagar i veckan och då vill du naturligtvis att hunddagiset har samma tankesätt som du har när det kommer till hundar. Se därför till att fråga även om detta så väl som ideologi.

Hur fungerar ett hunddagis?

Det är väldigt svårt att säga exakt hur ett hunddagis fungerar. Alla företag arbetar på olika sätt och det finns både små och större hunddagis att välja mellan. De varierande arbetssätten är ett bevis på att du kommer behöva kontrollera företagen noga innan du gör ett val. Försök att höra dig för med hunddagiset hur många hundar det är som lämnar och om det finns någon specifik och återkommande orsak till detta. Om det är många hundar som kommer och går kan det vara bra att vara på sin vakt. Då finns det troligtvis en bakomliggande orsak till detta som kanske inte är allt för positiv.

Ett bra sätt för dig att känna på hunddagiset är genom att besöka platsen. Då har du möjlighet att träffa personalen öga mot öga och du kan också titta på hur miljön ser ut. På ett hunddagis kan det förvisso vara många glada hundar, men stämningen ska vara lugn och harmonisk överlag. Skulle det vara så att det dyker upp något problem, t.ex. att två hundar hamnar i bråk med varandra så kan det också vara en bra möjlighet för dig att se hur personalen agerar och hanterar detta.

Regler och villkor

Ett vanligt missförstånd är att alla hundar är välkomna på ett hunddagis, men så är inte alltid fallet. Det finns vanligtvis regler som du som hundägare måste uppfylla tillsammans med din hund. För det första så måste din hund vara minst 6 månader gammal, men det kan också finnas krav på att hunden ska vara kastrerad. Vissa hunddagis vill även att din hund ska klara av de enklaste kommandon som sitt, ligg och vänta, samt gå fint i koppel och fungera bra med andra hundar.