Träna med din hund

För att kunna njuta av samvaron med en frisk och glad hund är det viktigt att aktivera hunden. Det finns en hel del träning och aktivering att välja mellan. Förutom att ge sig ut i skog och mark eller gå långa promenader kan du också välja att delta i hundsporter eller lydnadsträning. Läs mer här.

Oavsett vilken träning eller motionsaktivitet det rör sig om är det viktigaste av allt att det är något som är både roligt och nyttigt för hunden. Många av hundsporterna och framför allt lydnadskurser tränar också upp samspelet mellan dig och din hund. Att ni trivs ihop och rör på er ofta är nyckeln till ett härligt hundliv. Den som känner för att tävla med sin hund och göra olika tester kan också välja att rikta in sig på det.

Anpassa efter ras och personlighet

Förutom att ta hänsyn till hundens ålder när du tränar med din hund och aktiverar den bör du också anpassa träningen efter ras, beteende och personlighet. En rottweiler kräver till exempel mer aktivering än en chihuahua, helt enkelt beroende på att rottweilern är en brukshund som trivs bäst när den får en aktiverande träningsuppgift. Du som hundägare måste med andra ord läsa in dig på din hunds behov, men också se till att vägleda hunden i rätt riktning. En växande valp ska helst utvecklas till en lugn och stabil hund som får utlopp för hela sin fysiska kapacitet, men även hundens mentala välbefinnande kräver att den får tas i bruk. Med en nöjd och glad hund kan du som hundägare med gott samvete unna dig att läsa en god bok efter en fartfylld kväll med din hund, eller varför inte besöka iGame och använda din iGame casino spel bonus för att se om du kan ta hem spelet.

Träningsplan

Den lilla valpens träning behöver bestå av lek blandat med koppelträning och inkallningsövningar samtidigt som du som hundägare arbetar på er relation. Unghunden behöver träna på lydnad efter behov och det finns kurser för alla olika åldrar. En vuxen hund kan fullt ut ta del av hundsporter och annat kul som du som hundägare bland annat kan hitta på Svenska Brukshundklubben. Här finns till exempel hundägarutbildning, valp- och unghundskurser, agility, rallylydnad, tjänstehundsutbildning och mycket mer.

Motion och fysik

Hundsporter passar inte alla hundägare, men det finns en känd koppling mellan psykiskt välmående och god kondition hos alla hundar. Det går minst lika bra att ta med hunden på en joggingtur eller en lång skogspromenad. Att ge din hund ett friskt liv med mycket rörelse och motion är viktigt, men det spelar ingen roll om det handlar om hundsport eller promenader. En uttråkad och deprimerad hund hittar annars på egna lösningar som oftast inte uppskattas av hundägaren.